Fortkörning i 30-zon trots uppgivna akutlarm
2021-10-28 | Stockholms tingsrätt
Trafik-, fordondsrelaterade brott
En förare döms för hastighetsöverträdelse efter att ha kört 53 km/h på en vägsträcka med 30 km/h-begränsning. Försöket att lägga nöd som ansvarsfriande omständighet avvisas av domstolen, som finner att hastighetsmätningen är tillförlitlig och att det funnits alternativa sätt att hantera de larmade vårdsituationerna.
Händelseförlopp och åtal
Den tilltalade greps av polisen efter att ha kört bil med för hög hastighet. Enligt åklagaren översteg föraren den tillåtna hastigheten med 23 km/h. Försvararen gjorde gällande att vägmarkeringar och skyltar var otydliga, samt att föraren agerat i nöd för att hinna till två akuta vårdlarm under ett arbetspass inom hemtjänsten.
Försvararens invändningar
– Osynliga vägmärken och vägmarkeringar: Försvararen menade att den tilltalade inte hade kunnat uppfatta hastighetsbegränsningen. – Nödsituation: Det första larmet rörde en våldsutövande patient, det andra en person som ramlat. Föraren uppgav att ambulans inte skulle tillkallas förrän denne var på plats, eftersom nyckel fanns hos vårdpersonalen.
Domstolens prövning
Tingsrätten konstaterar att den tekniska mätningen skett enligt Polismyndighetens föreskrifter och att risken för fel är utesluten. Uppgifterna om otydliga skyltar anses inte kunna rubba bevisningen. Vad gäller nödinvändningen bedöms situationerna inte vara så akuta att fortkörningen var nödvändig för att avvärja fara. Att ambulanser inte kontaktades i förväg talar enligt domstolen också emot att det förelåg ett akut behov som kunde legitimerat brott mot trafikreglerna.
Påföljd
Den tilltalade döms för brott mot trafikförordningen och lokala trafikföreskrifter. Straffet stannar vid penningböter på 3 200 kr.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.