Fängelsestraff för grovt bokföringsbrott
2025-01-30 | Luleå tingsrätt
Skattebrott
Brott mot borgenärer m.m.
Sammanfattning
Den tilltalade har i Luleå dömts för grovt bokföringsbrott, vilket omfattar brister i den löpande bokföringen under bolagets räkenskapsår 2019 och 2020. Domen grundar sig på att affärshändelser inte bokförts löpande samt att betydande löneuttag inte redovisats korrekt. Förutom fängelsestraff på ett år meddelades ett näringsförbud för tre år och en avgift på 800 kr skulle betalas till brottsofferfonden.
Domen i detalj
Under rättegången framkom att den tilltalade som företrädare för bolaget inte skött den löpande bokföringen enligt bokföringslagen. Redovisningen av affärshändelser skedde med betydande förseningar och löneuttag upp till över 800 000 kr, som skulle ha påverkat både resultatet och momsredovisningen, bokfördes inte som lön. Detta medförde att bolagets redovisning inte på ett tillförlitligt sätt återspeglade den ekonomiska verksamheten. Bristerna ansågs ha medfört att myndigheternas kontrollmöjligheter försvårats, vilket även berörde felaktig inlämning av momsdeklarationer.
Vid rättens övervägande ansågs brottet vara av grov art eftersom uppsåt, eller i andra fall grov oaktsamhet, kunde fastställas. Domen föreskrevs med ett fängelsestraff på ett år. Utöver straffet meddelades även ett näringsförbud som hindrar den tilltalade från att verka inom näringslivet under tre år, och en administrativ avgift till brottsofferfonden ålagdes.
Rättsliga överväganden
Rätten gjorde bedömningen att den tilltalade medvetet, eller genom grov oaktsamhet, åsidosatte sin bokföringsskyldighet. Detta ledde till att en stor del av bolagets affärshändelser redovisades med fördröjning, och oriktiga uppgifter i momsdeklarationerna framkom. Samtliga dessa brister samverkade och utgjorde grunden för den rättsliga påföljden med fängelsestraff, näringsförbud samt betalning av brottsofferfondens avgift.
Fakta
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.