Grovt bokföringsbrott ger fängelsestraff
2012-09-27 | Kalmar tingsrätt
En person döms av Kalmar tingsrätt för grovt bokföringsbrott efter att under en längre period ha helt underlåtit att löpande bokföra betydande affärshändelser i sin skrot- och metallverksamhet. Brottet bedöms som grovt eftersom det försvårat skattekontrollen och berört betydande belopp. Den tilltalade döms till fängelse och näringsförbud.
Rättegångens gång
Den tilltalade erkände att hen under perioden juli 2009–november 2011 inte fört någon bokföring över verksamhetens affärshändelser, trots att hen varit medveten om sin deklarations- och bokföringsplikt. Åklagaren åberopade bland annat Skatteverkets anmälan, sammanställningar över försäljningar, avräkningsnotor och självfakturor som skriftlig bevisning. Den tilltalade medgav även talan om näringsförbud, men bestridde kravet på företagsbot.
Tingsrättens bedömning
Tingsrätten fann att den tilltalades uppsåtliga underlåtenhet att bokföra affärshändelser gav upphov till allvarlig fara för skattekontrollen och att intäkterna avsett betydande belopp. Med stöd av tidigare domar konstaterades att handlingen skett i skatteundandragande syfte och att bokföringsbrottet skulle bedömas som grovt. Påföljden fastställdes till fängelse i ett år. Eftersom den lägsta straffskalan för grovt bokföringsbrott innefattar fängelse i minst sex månader och inga särskilda skäl talade emot, meddelades också näringsförbud i sju år. Åklagarens yrkande om företagsbot ogillades, och den tilltalade ålades en avgift till brottsofferfonden.
Påföljder och övriga beslut
- Fängelse: 1 år
- Näringsförbud: 7 år
- Avgift till brottsofferfonden: 500 kr
- Talan om företagsbot: ogillas
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.