Villkorlig dom för penningtvättsförseelse
2023-02-10 | Kristianstads tingsrätt
Penningtvättsbrott
Bakgrund
En dom från Kristianstads tingsrätt visar att den tilltalade har fällts för ett flertal fall av penningtvättsförseelse enligt 6 § 2 st lagen (2014:307) om straff för penningtvättsbrott. Under en period inleddes insättningar på den tilltalades bankkonto från okända avsändare och beloppen varierade från 20 000 till 168 450 kronor, vilket enligt domen utgjorde pengar härrörande från brottslig verksamhet. Den tilltalade har berättat att han agerat på instruktioner från andra och att han inte initialt insett de bakomliggande omständigheterna, men domstolen fann att risken borde ha beaktats efter de första överföringarna.
Rättsligt beslut
Tingsrätten bedömde att den tilltalade, efter en inledande tvekan, inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att klarlägga pengarnas ursprung när överföringarna fortsatte. Fastän den tilltalade i ett tidigt skede inte kan anses ha varit oaktsam, var det med hänsyn till de större beloppen och antalet transaktioner som han senare bör ha insett risken för penningtvätt. Rätten beslutade därför att den tilltalade ska fällas för ett flertal fall av penningtvättsförseelse, medan åtal om grovt penningtvättsbrott frikändes. Som påföljd utdömdes en villkorlig dom tillsammans med böter i form av 50 dagsböter à 50 kronor. Vidare ålades den tilltalade att betala skadestånd till målsäganden samt en avgift till brottsofferfonden.
Skadestånd och övriga påföljder
Enligt domen ska den tilltalade erlägga skadestånd om 1 545 750 kronor, avsett som ersättning för förlorade pengar. Dessutom åläggs ansvar för att betala ränta enligt 6 § räntelagen från den 19 januari 2022 fram till fullständig betalning. Som en ytterligare följd av domslutet ska en avgift på 800 kronor betalas till brottsofferfonden. Domen understryker att den tilltalades överföringar och hantering av medlen väsentligt försämrat möjligheterna för målsäganden att återfå de pengar som gått förlorade.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.