Överklagande av fängelsedom för olaga förföljelse och kontaktförbudsbrott
2024-07-01 | Svea hovrätt
Brott mot frihet och frid
En hovrätt har i ett överklagande av en fällande tingsrättsdom fastställt den tilltalades skuld och påföljd för olaga förföljelse och flera överträdelser av kontaktförbud, men sänkt skadeståndet till en av målsägandena. Den tilltalade ska fortsätta vara häktad tills fängelsestraffet kan verkställas.
Bakgrund
Åklagaren åtalade den tilltalade för olaga förföljelse under perioden januari–mars 2024 samt för fyra fall av överträdelse av kontaktförbud under 2023. Tingsrätten dömde den tilltalade till fängelse i sex månader, ålade honom att betala skadestånd till två målsäganden och avgift till brottsofferfonden, samt beslutade om fortsatt häktning fram till start av verkställighet.
Hovrättens prövning
Hovrätten har i sin bedömning tagit del av samma bevisning som tingsrätten och gör inga andra bedömningar av skuld eller rubrering än de som tingsrätten gjort. Överträdelserna av kontaktförbud bedöms kvarstå som brott av normalgraden, och brottet olaga förföljelse bedöms oförändrat.
Ändring av skadestånd
Hovrätten ändrar tingsrättens skadeståndsbeslut enbart genom att sänka skadeståndet till målsägande B för kränkning från 20 000 kr till 10 000 kr, jämte ränta enligt tingsrättens dom. Skadeståndet till målsägande A på 30 000 kr består oförändrat. Avgiften till brottsofferfonden, 1 000 kr, står fast.
Påföljd och häktning
Hovrätten fastställer det villkorliga fängelsestraffet på sex månader. Den tilltalade ska fortsatt vara häktad tills dess att straffet kan verkställas, dock längst till den dag han skulle ha blivit villkorligt frigiven om domen omedelbart hade verkställts.
Kostnader och sekretess
Den offentliga försvararen beviljas ersättning av staten för tidsspillan och utlägg enligt schablon, totalt 28 551 kr. Staten svarar även för kostnaderna för tidigare målsägandebiträde. Sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen fortsätter att gälla för rättspsykiatriskt utlåtande med undantag för första sidan.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
En svensk tingsrätt i Uppsala har idag kvarställt ett beslut där den tilltalade döms för överträdelse av ett tidigare utfärdat kontaktförbud. Domen avser brott som begåtts genom att skicka en följförfrågan via sociala medier, vilket ledde till att kontaktförbudet brutits på ett uppsåtligen sätt. Den tilltalade har under perioden 28 oktober 2024 till 3 november 2024 överträtt ett kontaktförbud so...
Den tilltalade överklagade tingsrättens dom och hovrätten har nu ändrat rubriceringen av de inledande trakasserierna. Händelserna i juni–juli 2021 bedöms som ofredande, medan de senare upprepade kränkningarna under hösten 2022–våren 2023 kvarstår som olaga förföljelse. I övrigt fastställs tingsrättens påföljd med skyddstillsyn, skadeståndsanspråk och beslag. Åklagaren hade i tingsrätten åtalat de...
En ny dom från en svensk tingsrätt fastställer att den tilltalade har begått upprepad brottslighet med inriktning på olaga förföljelse och överträdelser av kontaktförbud. Domen är ett svar på en lång rad händelser, där den tilltalade medvetet och uppsåtligt sökt kontakt med skyddade personer, trots att myndigheten meddelat ett tydligt kontaktförbud. Enligt domen har den tilltalade genomfört en r...
Den tilltalade har i Göteborgs tingsrätts dom dömts för olaga förföljelse, olovlig körning samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Domen bygger på upprepade ofredanden och överträdelser av ett utfärdat kontaktförbud, där den tilltalade också erkänt att ha kört utan behörighet samt innehaft en kniv på allmän plats. Vid rättegången framkom det att den tilltalad...