Överträdelse av kontaktförbud – Fängelsestraff för den tilltalade
2024-12-18 | Uppsala tingsrätt
Kontaktförbud
En svensk tingsrätt i Uppsala har idag kvarställt ett beslut där den tilltalade döms för överträdelse av ett tidigare utfärdat kontaktförbud. Domen avser brott som begåtts genom att skicka en följförfrågan via sociala medier, vilket ledde till att kontaktförbudet brutits på ett uppsåtligen sätt.
Domens innehåll
Den tilltalade har under perioden 28 oktober 2024 till 3 november 2024 överträtt ett kontaktförbud som hade delgivits den 4 oktober 2024. Kontaktförbudet innebar ett tydligt förbud att ta kontakt med eller på annat sätt följa efter målsäganden. Trots detta skickade den tilltalade en följförfrågan på en social medieplattform, vilket senare bekräftades genom digitala bevis. Åklagaren hävdade att gärningen begåtts med uppsåt och påpekade att den tilltalades profil på nätet innehöll material med uppenbar koppling till målsäganden. Rätten fann att den tilltalades senare invändningar inte kunde motivera händelsen, vilket ledde till den fortsatta bedömningen av skuld.
Påföljd och skadestånd
Med beaktande av tidigare brott och flera misslyckade tidigare påföljder ansågs det inte finnas utrymme för någon annan åtgärd än fängelse. Den tilltalade döms därför till fängelse i en månad. Utöver fängelsestraffet fastställde tingsrätten att ett skadestånd på 10 000 kronor ska utgå till målsäganden, med ränta från den 3 november 2024. Vidare ska en avgift om 1 000 kronor betalas till brottsofferfonden.
Sammanfattning
Domen understryker allvaret i att bryta mot ett kontaktförbud och den påverkan sådana handlingar kan ha på den utsatta parten. Den tilltalades agerande bedömdes som uppsåtligt, vilket bidrog till det valda straffet med tanke på dennes tidigare belastning och misskötta tidigare påföljder. Rätten betonade vikten av att upprätthålla skyddet för den drabbade och att inte ge utrymme för att bagatellisera överträdelser av kontaktförbud.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
En hovrätt har i ett överklagande av en fällande tingsrättsdom fastställt den tilltalades skuld och påföljd för olaga förföljelse och flera överträdelser av kontaktförbud, men sänkt skadeståndet till en av målsägandena. Den tilltalade ska fortsätta vara häktad tills fängelsestraffet kan verkställas. Åklagaren åtalade den tilltalade för olaga förföljelse under perioden januari–mars 2024 samt för f...
Den tilltalade överklagade tingsrättens dom och hovrätten har nu ändrat rubriceringen av de inledande trakasserierna. Händelserna i juni–juli 2021 bedöms som ofredande, medan de senare upprepade kränkningarna under hösten 2022–våren 2023 kvarstår som olaga förföljelse. I övrigt fastställs tingsrättens påföljd med skyddstillsyn, skadeståndsanspråk och beslag. Åklagaren hade i tingsrätten åtalat de...
En ny dom från en svensk tingsrätt fastställer att den tilltalade har begått upprepad brottslighet med inriktning på olaga förföljelse och överträdelser av kontaktförbud. Domen är ett svar på en lång rad händelser, där den tilltalade medvetet och uppsåtligt sökt kontakt med skyddade personer, trots att myndigheten meddelat ett tydligt kontaktförbud. Enligt domen har den tilltalade genomfört en r...
Den tilltalade har i Göteborgs tingsrätts dom dömts för olaga förföljelse, olovlig körning samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Domen bygger på upprepade ofredanden och överträdelser av ett utfärdat kontaktförbud, där den tilltalade också erkänt att ha kört utan behörighet samt innehaft en kniv på allmän plats. Vid rättegången framkom det att den tilltalad...